26 (edited by blindndangerous 2018-01-12 06:15:50)

I was going to say GRML, talking arch, knoppix, or ubuntu Mate/debian. I've never heard of Solus though, except Solus VM, but will have a look.  Also found this.  This is my one problem with linux, their are so many choices, not sure which to even look at. http://www.distrowatch.org/search.php?o … ive#simple

Thumbs up

27

@26: Solus (the OS) is an independent distro from the ground up,  that's amazingly good, comes in Gnome/Mate/Budgie flavors....and I'd say Gnome or Mate. Budgie's moving to QT so that sort of broke for me after an update

https://solus-project.com/home/ (the site), oh and did I mention it's stupidly easy to learn too? It at least here is amazingly lightweight on my system, even if the few gripes I got with the Mate flavor I can probably fix myself, Orca doesn't start up quick enough for my liking so I'll just do that manually once the system fires up, and I had to compile a few things myself but that's a minor issue.....either way, I'm now on team Solus here, fast, snappy, responsive and it's not going to go EOL any time soon.

So there ya go @26, there's another good OS

Thumbs up

28

I downloaded solus mate and started to install it to a vm, but I'm having a bit of trouble.  When I get to the screen that asks about my timezone, it just has a text box with search for timezone and a previous button.  But if I type in New York, the next button doesn't come up in the tab order.  Any idea how to fix this? Also, did you do the bootloader?  I also can't do sudo eopkg upgrade it says program terminated. Had to to do su, root, get down to a root prompt and then do eopkg upgrade. But it fails to upgrade.  Alt+F2 and typing terminal also gives me an error, so I just did it through the menus.

Thumbs up

29

Alright...in no order

1. For the timezone bit.... Restart the installer but this time check the find my location automatically box.

2. It's mate-terminal in alt+F2, that caught me out too at first but I made a note of it, I just put a link to mate-terminal on the desktop if I need it.

3. sudo eopkg upgrade only seems to work once installed and you set up your user. Also it only upgrades if it finds things to upgrade

4. For the bit when it asks for name, and password....I used num7 and num9 to scroll up ana down and tab to cycle through the boxes and do my input. It won't auto log you in but that's an easy fix, it's also handy to know too.

Hopefully that helps.

Thumbs up

30 (edited by blindndangerous 2018-01-13 22:07:16)

Sometimes I've noticed that when selecting automatically find my location, the screen doesn't auto fill, so you still can't get past it.
I have yet to get this to install because of this.
https://www.dropbox.com/s/g2mo8xus5kzrp … 4.wav?dl=0
Somehow I managed to get around this by not checking the box, typing new into the box, then pressing down. This put me into a table and I could select New York. However, no matter what i do, I can't get this to boot. After going through the installer, the VM restarts, but nothing happens. The screen just stays black as far as I'm aware. Tried doing it with and without a bootloader checked.

Thumbs up

31

Not sure on that one then, I didn't have any issues installing on actual hardware here, and I left the bootloader box to whatever it was on a fresh install, checked I believe by default.

Okay that's odd about the installer as for me on my desktop and laptop I could tab through it no issues. Okay, question. Is your VM set up to connect to the internet, if it isn't, try it again with it hooked up to the internet, as I found when it was not connected I had issues but once H hooked it up to the wifi for me it worked fine, I could go through the install process.

For the black screen, once instaled did you go and remove the install media and restart it? It'll take you to a login screen and you put your password in. At least, that's what's meant to happen here but again I've had no issues installing Solus on either of my two machines  so not sure what's going on with a VM but I do know some distros hate VMs

Thumbs up

32

Well, I got it to install, no idea how I got it fixed, but just trying again did the trick. Now I have to figure out to get wifi shared.  I remember that on the last ubuntu and debian I tried this with, I had to do something like control+alt+tab or something to get to the bottom panel and then find the wifi button? Has that changed? Really I'm running on knowledge from ... ubuntu 10.10 or so. When I started learning linux it was ubuntu 7.04, and I think it was their too.

Thumbs up

33

It's in network/netowrk connections under the menu, at least it was there for me once I checked on my laptop earlier.

Wifi seems pretty stable so far, no random disconnects here. Also glad you got it installed. Don't forget you can do snap packages now smile

Thumbs up

34

Not sure what snap packages are. If I do sudo eopkg upgrade I get a curl error, so I'm going to guess that network things aren't working. Am going to continue to see why vmware tools aren't installing. Sure that'll fix it.

Thumbs up

35

Okay it should use your actual computer's internet for the VM.

Try downloading a fresh image for the Solus Mate, I had to do that to get my USB stick to install on both my machines, so it may just be a bad download.

For the curl error did you remov the install iso and reboot the VM and log in with the user you set up at install?

Thumbs up